site

UK akan menyemak keselamatan di misi London India selepas pelanggaran

Setiausaha Luar UK James Cleverly berkata UK akan mengkaji semula keselamatan di Suruhanjaya Tinggi India di London, kerana ketegangan kekal tinggi berikutan pelanggaran keselamatan di misi diplomatik New Delhi.

India menyalahkan pasukan keselamatan UK kerana gagal dalam tugas mereka untuk melindungi misi diplomatik selepas simpatisan pemisah merosakkan misi Londonnya pada hujung minggu lalu.

Sekatan keselamatan telah dialihkan dari luar bangunan diplomatik British di New Delhi, menurut gambar yang diterbitkan secara meluas dan seorang saksi. Tidak jelas mengapa ia dikeluarkan.

Dengan bijak pada petang Rabu mengutuk apa yang disifatkannya sebagai “tindakan keganasan” terhadap kakitangan di Suruhanjaya Tinggi India di London. “Kami akan sentiasa mengambil berat tentang keselamatan Suruhanjaya Tinggi, dan semua misi asing di UK, dan mencegah serta bertindak balas dengan tegas terhadap insiden seperti ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa kini “bekerjasama dengan” Polis Metropolitan London untuk menyemak keselamatan di Suruhanjaya Tinggi, kata Cleverly, dan akan “membuat perubahan yang diperlukan untuk memastikan keselamatan kakitangannya seperti yang kami lakukan untuk demonstrasi hari ini”.

Ketegangan antara London dan New Delhi telah meningkat sejak India mengharamkan dokumentari BBC yang kontroversial mengenai Perdana Menteri Narendra Modi dan kemudian melancarkan carian oleh pihak berkuasa cukai di pejabat BBC India. Kementerian Hal Ehwal Luar India enggan mengulas pada hari Rabu.

India dan UK juga cuba untuk membatalkan perjanjian perdagangan bebas, yang diharapkan oleh bekas perdana menteri Britain, Boris Johnson kira-kira enam bulan lalu. Jika dipersetujui, ia akan menjadi pakatan perdagangan paling penting Britain dengan negara lain sejak ia meninggalkan EU.

Perundingan pusingan kelapan dibuka minggu ini di New Delhi dan diteruskan walaupun terdapat perselisihan diplomatik. Rundingan itu dijadualkan berakhir pada 31 Mac, walaupun dua orang yang biasa dengan perbincangan itu berkata momentum untuk mencapai perjanjian itu terhenti menjelang akhir tahun lepas.

Berpuluh-puluh penyokong gerakan pemisah Khalistan Sikh yang diharamkan berkumpul di luar pejabat diplomatik tertinggi India di Britain pada Ahad, rakaman menunjukkan, ketika seorang lelaki merobek bendera tiga warna India di balkoni.

Penunjuk perasaan menurunkan bendera di luar Suruhanjaya Tinggi India di London pada hari Ahad © YouTube

Kementerian Hal Ehwal Luar India pada hari Ahad berkata ia telah memanggil diplomat paling kanan UK berhubung insiden itu, menuntut penjelasan “untuk ketiadaan sepenuhnya keselamatan British” dan mengkritik apa yang disifatkannya sebagai “ketidakpedulian kerajaan UK” terhadap keselamatan diplomat India .

Penunjuk perasaan pemisah Sikh pada hujung minggu juga menerobos halangan keselamatan di konsulat India di San Francisco dan memasang dua bendera Khalistan, menyebabkan protes diplomatik India. Jurucakap Rumah Putih mengecam serangan itu sebagai “sama sekali tidak boleh diterima” dan berkata insiden itu sedang dalam siasatan.

Protes itu dibuat ketika pemburuan pemimpin pemisah Sikh yang buruan Amritpal Singh telah menguasai negeri Punjab di India. Polis telah menahan lebih 100 sekutu Singh yang didakwa, manakala beberapa ahli keluarga dan pengikutnya telah menyerahkan diri, lapor media India.

Singh, dituduh cubaan membunuh, menyebarkan ketidakharmonian dan menyerang polis, telah menghidupkan semula gesaan untuk mendapatkan tanah air autonomi di kalangan beberapa anggota minoriti Sikh India, kerana penguasaan parti nasionalis Hindu Modi Bharatiya Janata telah menimbulkan kebimbangan mengenai minoriti agama di negara yang mempunyai 1.4 bilion penduduk. orang ramai.

resultado sgp

pengeluaran angka sdy

toto sydney

result hk hari ini

keluaran sgp hari ini