site

UK mencapai persetujuan untuk menyertai blok perdagangan Asia-Pasifik

UK pada hari Jumaat mengumumkan perjanjian untuk menyertai blok perdagangan Asia-Pasifik 11 anggota, dengan perdana menteri Britain Rishi Sunak mendakwa ia membuktikan kerajaannya merampas “kebebasan pasca Brexit”.

Rundingan mengenai Britain menjadi ahli Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik akhirnya selesai selepas dua tahun tawar-menawar mengenai kuota dan tarif.

UK akan menjadi negara pertama menyertai CPTPP sejak kumpulan itu ditubuhkan pada 2018, dan Sunak berkata perjanjian perdagangan itu akan membawa manfaat ekonomi dan juga meningkatkan kecenderungan “Asia-Pasifik”nya kepada dasar luar Britain.

Ahli semasa CPTPP ialah Australia, Kanada, Jepun, Mexico, New Zealand, Singapura, Brunei, Chile, Malaysia, Peru dan Vietnam.

Sunak berkata: “Kami berada di hati kami sebuah negara yang terbuka dan perdagangan bebas, dan perjanjian ini menunjukkan manfaat ekonomi sebenar dari kebebasan kami selepas Brexit.

“Menyertai blok perdagangan CPTPP meletakkan UK di tengah-tengah kumpulan ekonomi Pasifik yang dinamik dan berkembang, sebagai negara baharu dan negara Eropah pertama yang menyertainya.”

Downing Street berkata lebih 99 peratus eksport barangan UK ke negara CPTPP kini layak mendapat tarif sifar, termasuk produk seperti keju, kereta, coklat, mesin, gin dan wiski.

Tetapi keuntungan ekonomi untuk Britain adalah minimum, menurut unjuran kerajaan sendiri, dan akan melakukan sedikit untuk mengimbangi kerugian perdagangan EU yang ditanggung akibat Brexit.

Kerajaan menganggarkan perjanjian CPTPP akan meningkatkan keluaran dalam negara kasar UK dalam jangka panjang hanya 0.08 peratus, walaupun ia berkata ia boleh meningkat jika Thailand dan Korea Selatan kemudian menyertai kumpulan itu.

Bagaimanapun, keputusan Britain untuk menyertai CPTPP memberikannya kehadiran ekonomi yang lebih kukuh di rantau yang sibuk dengan cara bertindak balas terhadap kebangkitan China, yang telah memohon untuk menyertai blok perdagangan itu.

Kemi Badenoch, setiausaha perdagangan, berhujah bahawa perjanjian itu adalah perjanjian komersial paling penting yang ditandatangani oleh UK sejak Brexit, dengan potensi untuk berkembang dalam kepentingan apabila kebangkitan negara-negara Lingkaran Pasifik berterusan.

Dia berkata perjanjian itu melindungi kepentingan penting UK, termasuk pertanian dan NHS, dan menjunjung tinggi kebajikan haiwan dan piawaian keselamatan makanan.

Tetapi perjanjian CPTPP adalah kontroversi, dengan kritikan khas dilemparkan kepada keputusan untuk mengurangkan tarif UK ke atas import minyak sawit Malaysia, yang pengeluarannya dikaitkan dengan pemusnahan hutan hujan.

Daniela Montalto, ketua hutan di Greenpeace UK, menyifatkan perjanjian itu sebagai “keterlaluan”, sambil menambah bahawa pemotongan tarif minyak sawit hanya akan memberi insentif kepada kemusnahan selanjutnya.

Satu lagi isu perbalahan yang dibangkitkan oleh perjanjian itu ialah akses ke UK untuk mendapatkan daging lembu dari Kanada.

Daging lembu Kanada pada masa ini tidak dijual di UK kerana lembu negara itu dirawat dengan hormon yang diharamkan di Britain.

Di bawah perjanjian CPTPP, UK akan menetapkan kuota tahunan sebanyak 13,000 tan untuk import daging lembu Kanada.

Tetapi daging itu perlu memenuhi piawaian makanan UK, bermakna sedikit yang sebenarnya mungkin dibenarkan untuk dijual di Britain.

results sgp

pengeluaran sydney kemarin

togel.sdy

angka hk keluar hari ini

data sgp