site

UK menetapkan skim sains £14.6bn sebagai sandaran kepada Horizon EU

Kerajaan UK telah melancarkan program penyelidikan dan inovasi tujuh tahun £14.6bn yang dipanggil Pioneer, yang akan berkuat kuasa jika rundingan untuk menyertai semula program Horizon Europe €95.5bn EU rosak.

Michelle Donelan, setiausaha sains dan teknologi, melancarkan inisiatif itu — dahulunya dikenali sebagai Pelan B — pada hari Khamis dengan prospektus 48 muka surat. Ia menggabungkan gabungan cadangan yang menyeluruh untuk membiayai lebih banyak R&D di UK, meningkatkan infrastruktur penyelidikan negara, membangunkan kerjasama antarabangsa baharu dan melatih lebih ramai saintis dan jurutera.

“Kami terlibat dengan EU di Horizon Europe dan saya mendapat peluang minggu ini dengan pertemuan dengan pesuruhjaya Mariya Gabriel di Brussels,” kata Donelan. “Kami berharap rundingan kami akan berjaya dan itu adalah keutamaan kami, tetapi ia mesti mengikut syarat yang betul.”

Dia berkata Pioneer akan menerima pembiayaan yang sama – £14.6bn – kerana UK akan membayar EU untuk keahlian bersekutu Horizon antara 2021 dan 2027, seperti yang dibayangkan dalam perjanjian Brexit yang ditandatangani pada akhir 2020.

Sekiranya berlaku, EU menyekat keahlian British sehingga rangka kerja Windsor yang meliputi pengaturan perdagangan untuk Ireland Utara dipersetujui pada bulan Februari.

London dan Brussels kini sedang merundingkan syarat kewangan untuk UK menyertai semula program penyelidikan yang menjadi miliknya sepenuhnya sebelum Brexit.

Sebarang persetujuan perlu mengambil kira hakikat bahawa UK akan terlepas tiga tahun pertama skim Horizon semasa selepas Brexit dan mungkin tidak dapat memainkan peranan penuh dalam baki empat tahunnya.

Pemimpin saintifik memberi sambutan berhati-hati kepada Pioneer sebagai pelan sandaran tetapi menekankan keutamaan mereka untuk bersekutu dengan Horizon, yang akan mengukuhkan perkongsian sedia ada dengan penyelidik Eropah.

Sarah Main, pengarah eksekutif Kempen untuk Sains dan Kejuruteraan, kumpulan lobi, berkata prospektus itu boleh dilihat sebahagiannya sebagai alat rundingan dengan Brussels mengenai syarat kemasukan semula.

“Ia adalah satu kegembiraan untuk melihat tanda-tanda kemesraan dan kemajuan dalam rundingan Horizon Europe pada minggu terakhir selepas satu tahun kebuntuan,” katanya.

“Adalah wajar bagi kerajaan untuk menyediakan alternatif dan saya gembira melihat penekanan untuk membangunkan ini bersama komuniti R&D, tetapi biarlah alternatif itu tidak menghalang kemajuan ke arah matlamat penyelidikan penuh dan koperasi. hubungan antara UK dan EU.”

Kerajaan berkata ia akan menyempurnakan butiran Pioneer dengan berunding dengan saintis dan jurutera UK di universiti dan industri, sekiranya ia diperlukan.

Pegawai di jabatan sains menjangkakan kira-kira satu pertiga daripada pembiayaan £14.6bn program itu akan ditumpukan kepada kerjasama antarabangsa, termasuk perkongsian dua hala dan global. Walaupun tanpa keahlian Horizon, penyelidik UK boleh membayar untuk mengambil bahagian dalam beberapa projek EU secara “pihak ketiga”.

Tim Bradshaw, ketua eksekutif Kumpulan Russell bagi universiti intensif penyelidikan, berkata jika perbincangan dengan EU terbukti berjaya, sebahagian daripada prospektus Pioneer boleh dilancarkan bersama keahlian Horizon.

“Mengukuhkan hubungan kami dengan Eropah dan seterusnya melalui Horizon boleh berdampingan dengan pelancaran elemen rancangan alternatif kerajaan, memberikan UK peluang terbaik untuk mengukuhkan status kami sebagai kuasa besar sains,” katanya.

resultan sgp

pengeluaran angka sidney

totobet net sidney

data pengeluaran hongkong hari ini

keluaran semua togel hari ini