site

UK mengakui strategi sifar bersih yang disemak semula akan gagal mencapai sasaran pelepasan

Strategi sifar bersih baharu UK akan gagal untuk mengurangkan pelepasan yang cukup untuk mencapai sasarannya yang boleh dikuatkuasakan secara sah, kerajaan telah mengakui, dengan penganalisis alam sekitar dan ahli politik mengkritik rancangan yang diumumkan pada hari Khamis sebagai tidak koheren.

Menteri terpaksa menerbitkan rakit dasar yang disemak, terkandung dalam 40 dokumen dan hampir 3,000 muka surat, selepas mahkamah memutuskan tahun lepas bahawa strategi sedia ada untuk mencapai pelepasan sifar bersih adalah menyalahi undang-undang kerana ia memberikan perincian yang tidak mencukupi tentang cara sasaran itu akan dicapai.

Dalam rancangannya yang disemak, pengiraan kerajaan menunjukkan mereka hanya akan menyampaikan 92 peratus daripada pengurangan pelepasan yang diperlukan untuk memenuhi matlamat UK 2030, meningkat kepada 97 peratus pada 2037, satu peristiwa penting dalam laluan ke sifar bersih menjelang 2050.

Dalam salah satu dokumen sokongan kepada dasar “Powering Up Britain” keseluruhan kerajaan yang diterbitkan pada hari Khamis, kerajaan berkata terdapat “penghakiman yang perlu dibuat sama ada dasar yang dikenal pasti pada peringkat ini mencukupi” untuk memenuhi apa yang dipanggil bajet karbon keenam. . Ini merujuk kepada pelepasan yang dibenarkan di UK antara 2033 dan 2037.

Daripada memikirkan kekurangan itu atau mengakui ia telah mengemas kini pelan sifar bersihnya sejurus sebelum tarikh akhir yang ditetapkan mahkamah pada hari Jumaat, menteri sebaliknya menumpukan pada serangkaian pengumuman dasar dan perundingan mengenai apa yang mereka dakwa sebagai “hari keselamatan tenaga”. Label asal “hari hijau” yang digunakan di sekitar Whitehall pada minggu-minggu menjelang pengumuman telah digugurkan secara senyap-senyap.

Menteri keselamatan tenaga Graham Stuart memberitahu Dewan Rakyat bahawa pakej itu akan “menyokong peralihan tenaga bersih UK, mewujudkan pekerjaan dan pelaburan baharu, melindungi pengguna dan perniagaan daripada pasaran tenaga antarabangsa yang tidak menentu, dan mendorong kami ke arah sifar bersih.”

Tetapi penganalisis alam sekitar dan ahli politik menolak desakan kerajaan bahawa ini adalah detik penting bagi dasar iklim dan tenaga.

Pengkritik berkata kekurangan pemikiran yang digabungkan menimbulkan keraguan serius terhadap keupayaan UK untuk mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju dunia dalam tenaga boleh diperbaharui, menunjukkan kegagalan untuk mengatasi subsidi hijau besar yang ditawarkan dari AS, dalam bentuk $369 bn Akta Pengurangan Inflasi, dan sokongan serupa yang dirancang oleh EU.

Tom Burke, pengasas bersama tangki pemikir iklim E3G, berkata: “Ia sebenarnya sangat teruk. Ketidakselarasan itu benar-benar telus.”

Sir Alok Sharma, ahli parlimen belakang dan bekas menteri kabinet Tory yang merupakan presiden sidang kemuncak iklim COP26 PBB, mempersoalkan keputusan canselor Jeremy Hunt untuk menunggu sehingga musim luruh untuk menetapkan sebarang komitmen perbelanjaan baharu untuk membantu peralihan kepada sifar bersih.

“AS, EU dan negara lain sedang mempercepatkan dan menarik berbilion dan berbilion sekarang dalam pelaburan sektor awam. Mengapa kita akan menunggu sehingga musim luruh untuk mendapatkan respons mengenainya?” katanya.

Graham Stuart, menteri keselamatan tenaga
Graham Stuart, menteri keselamatan tenaga © Stefan Rousseau/PA

Awal minggu ini, Hunt mengkritik presiden AS Joe Biden kerana mengetuai rejim subsidi yang “distortif” dan menegaskan Britain tidak akan “bersambung” dengan subsidi AS dan EU,

“Rancangan ini nipis, berkelip dan menyebabkan kami ketinggalan jauh di belakang AS dan EU dari segi pelaburan untuk peralihan yang mampan dan adil kepada sifar bersih,” kata Dave Reay, pengarah eksekutif Institut Perubahan Iklim Edinburgh.

“Apa yang digembar-gemburkan kerana ‘hari hijau’ kerajaan ternyata menjadi hari pengumuman semula yang lemah dan lemah,” kata Ed Miliband, setiausaha perubahan iklim bayangan Buruh.

Sebagai sebahagian daripada pakej hari Khamis, kerajaan melancarkan banyak perundingan mulai daripada sasaran jualan kereta elektrik kepada pasaran untuk kredit karbon. Terdapat juga sokongan untuk teknologi hidrogen dan tangkapan dan penyimpanan (CCS) kontroversial, komitmen semula kepada angin luar pesisir, suria dan nuklear dan lanjutan geran untuk isi rumah yang memasang pam haba.

“Tetapi terdapat jurang,” kata Nina Foster, pengurus unit perisikan sifar bersih di Carbon Trust, perundingan iklim bukan untung yang berpangkalan di London. “Ini adalah strategi kuasa. Dan sifar bersih meliputi lebih daripada itu.”

Beberapa pengkritik mempersoalkan tumpuan pada teknologi baru, mahal dan lama seperti CCS, dan kurangnya minat relatif terhadap penyelesaian yang boleh dilancarkan dengan lebih cepat. Ini termasuk penebat rumah dan membina lebih banyak angin darat, yang masih tertakluk kepada larangan de facto, walaupun kerajaan komited untuk membenarkan projek dibina yang mendapat sokongan tempatan.

Richard Cochrane, profesor bersekutu dalam tenaga boleh diperbaharui di Universiti Exeter, berkata: “Kerajaan masih belum memahami keutamaan dan kesegeraan di sini. Angin darat adalah pilihan termurah dan terpantas.”

Yang lain, bagaimanapun, mengalu-alukan strategi kerajaan. Chris Hayward, pengerusi dasar di City of London Corporation, berkata strategi kewangan hijau kerajaan, yang menggariskan langkah-langkah sekitar penarafan ESG, pelan peralihan korporat dan “peta jalan pelaburan”, akan “membantu meletakkan UK di barisan hadapan dalam inovasi dan perdagangan antarabangsa. .”

UK mungkin mempunyai strategi yang lebih terperinci berbanding dengan banyak negara lain tetapi beberapa badan pemantau kerajaan, termasuk Pejabat Audit Negara, telah berulang kali memberi amaran bahawa ia gagal melaksanakan dasarnya untuk memenuhi sasarannya.

Kekurangan pelaksanaan ini menimbulkan persoalan tentang pengiraan kerajaan tentang sejauh mana ia boleh mencapai sasaran pelepasannya pada 2030 dan 2037.

“Di peringkat sektor, apabila anda melihat perincian, ia mula runtuh,” kata Ed Matthew, pengarah kempen di E3G, menunjuk kepada faktor seperti kemajuan perlahan dalam melancarkan pam haba. Untuk menjawab cabaran undang-undang tahun lepas, kerajaan “terpaksa menunjukkan mereka berada di landasan yang betul . . . Mereka mengaku tidak,” tambahnya.

Dalam dokumen yang menggariskan pengiraannya, kerajaan berkata ia “yakin” bahawa pemotongan pelepasan yang belum diukur daripada dasar sedia ada akan “sebahagian besarnya menutup” jurang pada sasaran 2030.

Mike Childs, ketua polisi di Friends of the Earth, salah satu pihak yang membawa tindakan mahkamah tahun lepas, berkata ia “sangat membimbangkan” bahawa rancangan itu tidak menambah kepada pemotongan yang diperlukan. Kumpulan itu meneliti dokumen itu “sangat teliti”, tambahnya, dan “bersedia untuk mengambil tindakan undang-undang sekali lagi” jika perlu.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

data sgp 2023 hari ini

pengeluaran pengeluaran sidney

sidney yang

keluar hk

totobet sgp pengeluaran