site

UK mengesahkan kelewatan dalam menarik balik umur pencen negeri kepada 68 tahun

Kerajaan UK mengesahkan ia tidak akan menaikkan umur pencen negeri kepada 68 tahun, dengan berkata semakan semula dasar itu akan ditangguhkan sehingga selepas pilihan raya umum akan datang.

Pencen negeri pada masa ini adalah 66 untuk lelaki dan wanita, meningkat kepada 67 daripada 2026. Ia sepatutnya meningkat secara beransur-ansur kepada 68 daripada 2037, di bawah rancangan yang pertama kali diumumkan oleh menteri pada 2017.

Tetapi Mel Stride, setiausaha kerja dan pencen, memberitahu Ahli Parlimen pada hari Khamis bahawa perubahan dalam jangka hayat perlu diambil kira dan lebih banyak perubahan tidak akan dibuat sebelum semakan lanjut, seperti yang pertama kali dilaporkan oleh Financial Times.

“Sejak semakan umur pencen negeri 2017 dilaksanakan, kadar peningkatan jangka hayat semakin perlahan,” katanya.

Dalam laporan yang diterbitkan pada Khamis, kerajaan berkata: “Sebagai contoh, dalam unjuran berasaskan 2014 yang memaklumkan semakan 2017, jangka hayat pada umur 65 tahun diunjurkan mencecah 27.3 tahun menjelang 2060, manakala dalam unjuran berasaskan 2020 terkini ia dijangka mencapai 24.4 tahun.”

Dalam laporan berasingan yang dikeluarkan bersama semakan kerajaan, Baroness Neville-Rolfe, rakan sebaya Tory, mengesyorkan untuk menolak kenaikan itu kepada 68 pada empat tahun kepada 2041-43 dan mengenakan had ke atas perbelanjaan berkaitan pencen negeri sehingga 6 peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

Tetapi kerajaan berkata ia tidak akan menerima pakai saranan Neville-Rolfe, yang dibuat sebagai sebahagian daripada semakan rasmi ke atas umur pencen negeri, kerana dia tidak dapat mengambil kira “impak jangka panjang daripada cabaran luar yang ketara baru-baru ini, termasuk Covid -19 pandemik dan tekanan inflasi global baru-baru ini”.

“Ini membawa tahap ketidakpastian berhubung data mengenai jangka hayat, pasaran buruh dan kewangan awam,” tambahnya.

Kerajaan berkata jadual waktu sedia ada 2044-46 untuk kenaikan SPA kepada 68 kekal tetapi ia menjangkakan semakan lanjut jadual ini akan berlaku dalam tempoh dua tahun pertama parlimen akan datang.

“Peraturan semasa untuk kenaikan daripada 67 kepada 68 oleh itu kekal sesuai,” katanya.

Pakar pencen pada hari Khamis membangkitkan kebimbangan mengenai kesan keputusan kerajaan terhadap kewangan awam selepas badan pemikir Institut Kajian Fiskal mencadangkan bahawa penangguhan kenaikan kepada 68 berisiko merugikan Perbendaharaan £9 bilion setahun.

David Sinclair, ketua eksekutif Pusat Awet Muda Antarabangsa, sebuah badan pemikir, berkata bahawa penangguhan “mungkin menguntungkan dari segi politik tetapi, dalam jangka panjang, tidak dapat dielakkan bahawa kita akan mendapat pencen lebih lewat daripada generasi sebelumnya”.

“Kegagalan untuk membuat keputusan yang sukar sekarang akan memberi mana-mana kerajaan masa depan pilihan kewangan yang sukar tentang meningkatkan cukai atau mengurangkan perbelanjaan,” tambahnya.

Steve Webb, bekas menteri pencen dan kini rakan kongsi di LCP, sebuah perundingan aktuari, berkata meletakkan had pada bahagian pendapatan negara yang dibelanjakan untuk pencen boleh menyebabkan peningkatan pesat dalam umur pencen, termasuk peningkatan kepada 69 tahun sebelum akhir 2040-an .

“Ini akan menjadi peralihan kejam dalam dasar, yang mungkin bermakna pekerja muda hari ini menghadapi umur pencen 70 tahun ke atas,” kata Webb.

Secara berasingan, kesatuan sektor awam mengkritik keputusan kerajaan mengubah formula pengiraan kos pencen di tempat kerja seperti sekolah dan hospital mulai April tahun depan.

Semakan itu mengikuti semakan semula berjadual formula, tetapi Prospect memberi amaran bahawa langkah itu berisiko menambah puluhan bilion pound kepada bil majikan.

keputusan singapura hari ini

pengeluar sidney hari ini

totobet data sydney

hongkong prize

keluaran semua togel hari ini