site

UK Pasca-Brexit harus meneruskan pembaharuan jualan singkat untuk meningkatkan pasaran

Penulis ialah ketua pegawai pelaburan Muddy Waters Capital

UK telah membuat langkah yang dialu-alukan untuk menghapuskan sebarang beban yang tidak perlu yang berpunca daripada peraturan EU yang sering tidak dipertimbangkan dan mereka bentuk rejim jualan singkat yang membantu menyampaikan pertumbuhan yang kukuh dan mampan.

Jeremy Hunt, canselor, telah meminta pandangan tentang bagaimana peraturan jualan pendek harus diperbaiki di negara ini sebagai sebahagian daripada pakej yang dipanggil “pembaharuan Edinburgh” untuk meningkatkan Kota London. UK harus bermula dengan membatalkan keperluan EU yang tidak masuk akal untuk mendedahkan secara terbuka kedudukan pendek oleh pihak yang telah mengeluarkannya.

Artifak jangkauan berlebihan peraturan EU ini adalah jenis pembaharuan yang perlu dilakukan oleh UK pasca-Brexit. Keperluan itu tidak menggalakkan jualan pendek — amalan menjual saham yang dipinjam dengan harapan mendapat keuntungan daripada penurunan harga — dan memesongkan perdagangan.

Jualan pendek kadangkala menarik kritikan yang tidak disengajakan, selalunya daripada syarikat yang ingin menangkis pendedahan terkutuk yang ditemui melalui penyelidikan oleh penjual pendek seperti firma saya. Tetapi ia memberi manfaat kepada pasaran dengan meningkatkan kecairan dan kestabilan sambil meningkatkan selera pelabur untuk mengambil pendedahan “lama” dengan membenarkan mereka melindung nilai risiko.

Contohnya, jika pelabur percaya bahawa syarikat itu berjalan dengan baik dan mahu panjang, mereka boleh memendekkan syarikat lain dalam industri yang sama untuk melindung nilai isu makro yang mempengaruhinya. Dengan cara ini, pelabur mempunyai lebih toleransi untuk mengambil risiko sampingan yang panjang.

Semasa terkehel, kedudukan penutup penjual pendek adalah antara satu-satunya pembeli dan boleh membantu menetapkan tahap bawah harga saham. Penyelidikan yang dijalankan selepas larangan pendek semasa krisis kewangan dan pandemik Covid-19 menunjukkan bahawa pengharaman jualan pendek mengurangkan kecairan dan tidak menguntungkan harga saham.

Peraturan EU juga boleh memutarbelitkan dagangan dengan menggalakkan pelabur berprofil tinggi untuk membuat pendek kerana kedudukan mereka melepasi ambang 0.50 mata peratusan ekuiti syarikat untuk didedahkan. Insentif adalah untuk mengambil kedudukan yang lebih besar sebelum pendedahan dibuat secara terbuka. Nampaknya tiada siapa yang mendapat manfaat daripada itu.

Pengalaman telah menunjukkan bahawa banyak syarikat mengehadkan komunikasi dengan pelabur yang mereka percaya kekurangan stok mereka. Dalam erti kata lain, kesan praktikal adalah untuk mewujudkan rejim komunikasi pelabur bercabang yang mendiskriminasi penjual pendek.

Satu contoh herotan yang boleh timbul ialah lonjakan jangka pendek dalam saham GameStop apabila spekulator berkumpul untuk mengambil kedudukan panjang dalam peruncit selepas pendedahan kedudukan pendek EU yang dipegang oleh dana lindung nilai Melvin Capital. Harapan beberapa spekulator nampaknya memangkinkan tekanan, memaksa penjual pendek berebut-rebut untuk mendapatkan saham dan mendorong harga saham lebih tinggi.

Percubaan memerah membawa akibat yang menarik kepada perbincangan ini: rangka kerja baharu UK harus menjelaskan dengan jelas bahawa menarik balik saham yang dipinjam untuk tujuan menyebabkan pemerasan adalah manipulasi. Picitan selalunya adalah herotan harga yang boleh menyebabkan mereka tersilap langkah dan sudah tentu merugikan selera untuk mengambil risiko singkat.

Adakah terdapat kes yang berasas untuk keperluan pendedahan EU? EU mengisytiharkan keperluan pendedahan selepas krisis kewangan global sebagai sebahagian daripada siri pembaharuan. Tetapi dalam kes mendedahkan pegangan pendek, ia adalah penyelesaian untuk mencari masalah. Nampaknya peraturan itu adalah hasil pemikiran yang paling baik digambarkan oleh Elon Musk tweet: “anda tidak boleh menjual rumah yang anda tidak miliki anda tidak boleh menjual kereta yang anda tidak miliki tetapi anda *boleh* menjual saham yang anda tidak miliki!? this is bs — shorting ialah penipuan yang sah di sisi undang-undang hanya atas sebab-sebab tertinggal”.

Untuk melayan soalan Musk, jualan singkat wujud kerana hak harta. Demokrasi liberal biasanya membenarkan pemilik harta meminjamkannya kepada pihak yang akan menggunakannya mengikut “tujuan tertinggi dan terbaik” mereka.

Sehubungan itu, pemilik rumah boleh memajakkannya kepada penyewa, dan pemilik kereta boleh meminjamkan atau memajakkannya kepada pemandu. Saya berpendapat bahawa penggunaan sekuriti yang paling tinggi dan terbaik adalah untuk dijual — iaitu apabila ia menyedari nilai terbesar untuk pemiliknya.

Oleh itu, pemilik keselamatan boleh meminjamkannya kepada seseorang yang ingin menggunakannya (dengan menjual). Dengan cara ini, pemilik keselamatan mengutip sewa sambil meningkatkan pulangan pemilikannya. Melucutkan hak pemegang lamanya untuk meminjamkan sekuriti adalah mengurangkan hak hartanya. Sekali lagi, jualan singkat memberi manfaat kepada pemegang panjang.

Memandangkan UK dapat membentuk semula pasaran modalnya tanpa sekatan peraturan EU yang sering sewenang-wenangnya, salah satu pilihan yang lebih mudah untuk meningkatkan kedinamikan mereka adalah dengan membatalkan keperluan pendedahan ringkas awam.

keluaran hk hari ini tercepat

pengeluaransdy

togel.sdy

hk yang keluar

totobet net singapore