site

UK telah memulihkan hanya 1% daripada £1.1 bilion yang hilang akibat geran Covid, kata pengawas

Hanya 1 peratus daripada £1.1 bilion yang dianggarkan telah hilang akibat penipuan dan kesilapan melalui skim geran perniagaan Covid-19 UK telah dipulihkan oleh kerajaan, menurut badan pemerhati perbelanjaan awam.

Dalam laporan yang diterbitkan pada Khamis, Pejabat Audit Negara berkata menteri telah membayar £22.6 bilion dalam bentuk geran kepada perniagaan semasa wabak untuk memastikan mereka bertahan dalam lapan skim berasingan dalam tempoh dua tahun mulai Mac 2020.

Ia menambah bahawa lebih daripada £1.1 bilion telah hilang akibat penipuan dan pembayaran yang salah, dan menjelang pertengahan Februari 2023 hanya £11.4 juta kerugian telah dipulihkan oleh Jabatan Perniagaan dan Perdagangan yang baharu.

Dame Meg Hillier, pengerusi Buruh jawatankuasa akaun awam Dewan Rakyat, yang juga menilai perbelanjaan negara, berkata kerajaan telah “bergerak pantas” untuk membantu perniagaan pada permulaan wabak itu. Tetapi dia menyeru kerajaan “untuk bertindak berdasarkan pengajaran daripada pengalaman yang telah dipelajari supaya ia boleh berada di hadapan untuk krisis seterusnya”.

NAO berkata dalam laporannya bahawa kebanyakan £1.1bn telah hilang pada fasa awal skim itu, pada masa “cabaran praktikal yang ketara ketika majlis bergegas untuk memahami keperluan skim dan menjawab soalan daripada perniagaan”.

Pihak berkuasa tempatan tidak dimaklumkan mengenai program baharu itu sehingga ia diumumkan secara terbuka oleh Perbendaharaan, kata badan pemerhati itu. Jabatan perniagaan juga tidak memerlukan cek prabayar dalam skim geran permulaan.

Di bawah syarat skim tersebut, pihak berkuasa tempatan dikehendaki mengejar kerugian akibat penipuan dan pembayaran yang dibuat secara silap sebelum mengembalikannya kepada kerajaan pusat – satu proses, menurut NAO, yang memberikan pihak berkuasa tempatan “tiada insentif kewangan untuk mengenal pasti kerugian”.

NAO berkata pihak berkuasa tempatan kini merujuk kes kepada jabatan perniagaan untuk dipertimbangkan bagi rujukan kepada kontraktor pemulihan dan litigasinya, tetapi tiada wang yang diperolehi.

“Skim awal kehilangan sejumlah besar akibat kesilapan dan penipuan, tetapi [the business department] menangani perkara ini dalam lelaran kemudian,” kata Gareth Davies, ketua NAO.

“Kerajaan masih belum mengetahui kesan pemberian ini — dari segi mengekalkan pekerjaan atau berapa banyak sokongan yang mungkin diberikan kepada perniagaan yang tidak memerlukannya. Tanpa penilaian sedemikian, penilaian keseluruhan tentang nilai untuk wang skim itu tetap terbuka.”

Badan pemerhati itu berkata bahawa Ipsos, syarikat pengundian, sedang menilai skim geran untuk menilai kesan ekonomi dan nilai untuk wang mereka, dengan draf laporan akhir dijangka pada akhir musim bunga.

NAO mendapati terdapat kekeliruan dalam mengagihkan wang itu, memetik salah satu daripada lapan skim yang direka untuk memberikan geran sebanyak £1,000 kepada “pub dipimpin basah” pada Disember 2020.

Badan pemerhati mendapati bahawa tiada definisi istilah itu — yang merujuk kepada pub yang pendapatannya terutamanya daripada penjualan minuman dan bukannya makanan — dalam pengumuman skim itu, menghalang “pelaksanaan terus terang” oleh pihak berkuasa tempatan.

Kerajaan tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

t0t0bet hk

result sdy

togel sydney

hongkong prize

totobet sgp pengeluaran