site

Wetherspoons dilanda inflasi ‘ganas’

JD Wetherspoon telah memberi amaran bahawa inflasi “ganas” telah melanda perniagaannya, kerana rangkaian pub mencatatkan keuntungan kecil tetapi jualan terus ketinggalan pada tahap pra-pandemi.

Jualan suka-suka-suka di kumpulan pub turun 0.6 peratus dalam tempoh 26 minggu hingga akhir Januari tahun ini, berbanding tempoh sama yang berakhir pada Januari 2020, kata syarikat itu pada hari Jumaat. Wetherspoons menjana £916 juta dalam jualan setengah tahun.

Rangkaian pub itu kembali menjadi hitam, mencatatkan keuntungan sebelum cukai setengah tahun sebanyak £4.6juta, turun 90 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2019 tetapi meningkat daripada kerugian £26.1juta pada separuh pertama tahun lalu.

“Tekanan inflasi dalam industri pub . . . telah ganas, terutamanya dalam hal tenaga, makanan dan buruh,” kata Tim Martin, pengasas dan pengerusi Wetherspoons.

Kemas kini dagangan Jumaat daripada Wetherspoons datang selepas inflasi UK secara tidak dijangka melonjak kepada 10.4 peratus pada Februari, menurut Pejabat Statistik Kebangsaan, didorong oleh kenaikan harga makanan dan minuman di pub dan restoran.

Inflasi makanan dan minuman bukan alkohol meningkat kepada 18.2 peratus, paras tertinggi selama lebih 45 tahun, manakala kenaikan harga alkohol di tempat perhotelan menambah 0.17 mata peratusan kepada angka inflasi teratas, kata ONS pada Rabu.

Awal tahun ini, Wetherspoons menaikkan harga sebanyak 7.5 peratus, meningkatkan harga satu pain sebanyak 29p dan makanan sekitar 75p. Tetapi Martin mengalu-alukan unjuran rasmi bahawa “inflasi semakin berkurangan, yang pastinya akan memberi manfaat yang besar, jika betul”.

Martin menambah bahawa “isu bekalan atau penghantaran sebahagian besarnya telah hilang, buat masa ini” dan walaupun pasaran buruh yang kompetitif, syarikat itu mempunyai “pelengkap penuh kakitangan”.

Beliau menambah bahawa peningkatan dalam jualan dan keuntungan berbanding dengan tahun kewangan lepas membuatkan syarikat berasa “berhati-hati optimis tentang kemajuan selanjutnya dalam tahun kewangan semasa dan pada tahun-tahun akan datang”.

Prestasi jualan bertambah baik dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan jualan dalam tempoh tujuh minggu hingga pertengahan Mac meningkat 9.1 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2019.

Greg Johnson, seorang penganalisis di Shore Capital, berkata bahawa Wetherspoons ialah “perniagaan diskaun yang besar, volum tinggi, jadi fakta bahawa jualan telah bertambah kukuh sejak awal tahun harus dilihat sebagai menggalakkan.”

“Jika anda melihat pangkalan pelanggan mereka dan seni bina harga mereka, anda akan fikir ia adalah salah satu yang paling terdedah kepada tekanan kos sara hidup . . . tetapi kematian pengguna UK itu melampaui batas,” tambahnya.

Penganalisis Peel Hunt berkata dalam nota bahawa “jika pelanggan menerima [price increases], seperti yang telah mereka lakukan di bahagian lain sektor pub, pemulihan yang kukuh mungkin berlaku. Kami masih belum menganggap perkara ini.”

resul.sgp

data pengeluaran sdy

totobet sdny

angka result hk

toto bet sgp