site

XR mengancam kerajaan dengan tindakan ‘belum pernah terjadi’ sebelum protes iklim

Pemberontakan Kepupusan, kumpulan aktivis, pada hari Selasa mengancam kerajaan dengan ketidaktaatan sivil yang “belum pernah berlaku sebelum ini” melainkan ia berhenti menyokong industri bahan api fosil mendahului apa yang dijangkakan sebagai protes iklim terbesar di UK.

Gabungan lebih daripada 40 kumpulan alam sekitar, termasuk XR dan Greenpeace, menggesa para menteri berhenti mengeluarkan lesen dan kelulusan baharu untuk projek minyak, arang batu dan gas serta menubuhkan perhimpunan rakyat kecemasan untuk “membiarkan rakyat memutuskan cara menamatkan bahan api fosil zaman dengan cepat dan adil”.

XR, penganjur acara, berkata 30,000 orang akan turun ke ibu negara hujung minggu ini untuk protes iklim empat hari yang melibatkan hampir 200 kumpulan keadilan alam sekitar dan sosial.

Ultimatum itu berikutan menimbulkan kebimbangan mengenai komitmen UK untuk menangani perubahan iklim selepas kerajaan mengakui bulan lepas strategi sifar bersih baharunya akan gagal mengurangkan pelepasan gas rumah hijau yang cukup untuk mencapai sasarannya sendiri.

Tiga generasi daripada keluarga yang sama menyampaikan “permintaan baru”, mengatakan ia mempunyai masa sehingga 5 petang pada hari Isnin 24 untuk bertindak balas atau kempen mereka akan dipertingkatkan “dengan cara yang baharu dan inventif”.

Hester Campbell, 43, seorang ibu yang menyampaikan tuntutan itu bersama dua anaknya dan bapanya, berkata: “Kerajaan gagal dalam tugasnya untuk melindungi kami dan kami menyeru agar perkara itu dihentikan.”

Peningkatan tindakan boleh termasuk aktivis menyertai barisan piket pekerja yang mogok. UK kini sedang bergelut dengan gelombang terbesar mogok sektor awam untuk satu generasi atas gaji dan keadaan kerja.

Rob Callender dari XR berkata bahawa jika kerajaan gagal bertindak balas pada tarikh akhir, XR akan merangka “pelan untuk tindakan keingkaran awam terbesar dalam sejarah negara ini”.

Tuntutan itu datang empat bulan selepas XR berkata ia berhenti fokus pada gangguan awam dan beralih kepada membina pakatan dengan organisasi lain dalam usaha untuk menyatukan seramai mungkin orang.

Callender berkata sejak pengumumannya pada Januari, kerajaan telah “membuat pengumuman dasar yang berkesan menggandakan kekacauan iklim yang boleh membawa maut”, seperti menyokong projek penggerudian minyak dan gas baharu di Laut Utara.

“Ini adalah peluang terakhir mereka untuk menunjukkan kepada kami bahawa mereka serius untuk menyelamatkan nyawa kami dan masa depan kami dengan bersetuju untuk mengadakan rundingan mengenai tuntutan kami,” tambah Callender.

Acara yang dipanggil “Big One” itu akan bertepatan dengan maraton London pada hari Ahad dengan amaran XR tentang “gangguan logistik” di seluruh bandar semasa tindakan itu.

Jurucakap XR berkata protes itu, yang bermula pada hari Jumaat dan dianggap aman dan tidak mengganggu, dijangka lebih besar daripada protes pada 2019 yang bertujuan untuk menghentikan London.

“Ia akan menjadi bagus dan sibuk tetapi ia bukan gangguan yang disengajakan seperti yang anda lihat dari XR pada masa lalu,” kata Marijn van de Geer dari XR.

Austin Harney dari Kesatuan Perkhidmatan Awam dan Komersial, yang mewakili penjawat awam dan pekerja dalam sektor komersial, berkata adalah penting untuk “pekerja berdiri dalam perpaduan” dalam memerangi perubahan iklim.

War on Want and Equity, kesatuan pekerja seni persembahan dan hiburan, adalah antara kumpulan yang turut menyokong tuntutan tersebut.

reslut sgp

pengeluaran sidney siang tadi

info keluaran sydney

data pengeluaran hk hari ini

toto bet sgp